“Бомби” от бъз гръмнаха в бургаски блок

Пет бутилки със сироп, направен по рецепта на билкаря Петър Димков, оплискаха стените като с кръв

Взрив на пет бутилки със сироп, направен от бургаско семейство по рецепта от билкаря Петър Димков, разтърси жилищен блок в ж.к. “Меден рудник”. Шишетата се разпръснали на части в банята и коридора на апартамент в блок 542, съобщава в. "Солено-морско". Гърмежът не бил много силен, но стените на апартамента на сем. Иванови са облени в червена течност. За щастие те не си били в къщи. 

“Дъщеря ми отключи вратата и изпищя. Чух я докато се качвах по стълбите и побързах да разбера защо. Видях червена локва на плочките в коридора. Течността приличаше на кръв. Това е зловещо и прилича на сценарий на Стивън Кинг, но не става въпрос за негов роман, а за нещо, което се случи моя дом. Първата ни мисъл беше да не е станало престъпление”, споделя 37-годишната Ваня пред репортер на в. "Солено-морско". За щастие, жертви няма.

“Успокоихме се като видяхме, че и стените на банята са изцапани със същата течност, а пластмасовите трилитрови бутилки със сироп са се разпаднали на части. Побиха ме тръпки като се погледнах в изцапаното огледало. Настръхна от ужас дори и съпругът ми. Това, което видяхме, не може да се сравни нито с “То”, нито на “Тъмната половина”. От нещото, което може би е трудно да се нарече взривна вълна, лопатката и метлата бяха изхвърчали на три метра, а една кофа намерихме счупена”, добавя жената, която решила да подсилва имунитета на децата си с бъз по рецепта на най-известния български билкар. Оказа се обаче, че тя не е спазила точно пропорциите. 

“Според рецептата, която намерих в Интернет, трябваше 10 съцветия от бъз да смеся с 5 литра вода, 3 чаени чаши захар, 1 пакетче лимонтозу и 2 лимона да престоят 48 часа, след което сокът да се постави в бутилки, които да се държат на хладно. Реших да ги скрия от жегите в банята, но те се превърнаха в бомби”, уточнява бомбаджийката. Вместо съцветия, тя използвала плодове, а за тях рецептата на Димков е друга. 

Лечителят съветва плодовете и захарта да се смесват в съотношение 1:1, да се нареждат на слоеве и когато захарта се овлажни добре, да се разбъркват и накрая да се затворят в бутилки, съобщава "Солено-морско". 

Този сироп се приема като панацея

Лекува дори и рак.

Малко след като дамата успяла да почисти плочките, се сетила, че две бутилки с бъз мръзнат в хладилника и помолила съпруга си да ги отвори. Едната обаче се взривила в ръцете му докато се опитвал да отвие капачката в банята. Втората бутилка пък гръмнала като шампанско, когато мъжът отвил капачката.

“Наложи се отново да чистя стените. Следите от бъза обаче още стоят на тавана. Не си правете експерименти с бъз, защото сиропът може да е дори отровен, ако попадне само едно недобре узряло зрънце в него”, предупреждава Ваня. Тя се навила да прави сок от бъз, след като нейна позната я почерпила с такава напитката и й 

 разказала за мъж, който се излекувал от рак за няколко месеца

 Лекарите го отписвали. Давали му два-три месеца живот, но той започнал да се лекува по методите на народната медицина и станало чудо. След пет месеца онкоболният отишъл на преглед, а лекарят се опитвал да открие тумора с помощта на ехограф. От рака обаче нямало вече никакви следи. 

Според билкарите, бъзакът е едно от най-добрите средства и за защита от грип, тъй като засилва имунната система, но специалистите предупреждават хората да не си правят експерименти, защото ефектът може да е ужасяващ. 

 Не са по-безопасни от бутилките с бъз са домашните инсталации за изваряване на ракия,

 които се срещат често по балконите. За направата им самоуките майстори обикновено използват обикновените домакински тенджери под налягане, а на мястото, където излиза парата, поставят маркуч. Другият му край е навит в кофа със студена вода. След загряване на обикновен котлон от едно зареждане на тенджерата се получават около 250 грама ракия. Тя обаче не трябва да се пълни догоре, предупреждават майстори, които са се специализирали във варенето на всякакви плодове. 

“С бъз не сме пробвали, но сигурно и той ще пусне хубав сок и ще излезе ракия. Важно е захарта да не е менте. Зареждам джибрите в бидон от 25 литра, които бера от дърветата до блока. Добавям около 10 кг. захар. Когато сливите ферментират, ги варя на няколко пъти с тенджерата под налягане, която ми е подарък от сватбата. Чувал съм, че и от стари перални се правят ракиени казанчета, но не искам да рискувам. Понякога обаче се случва сливовицата да е с нисък градус заради нискокачествения подсладител”, оплаква се 70-годишен любител на чашката, който предпочита домашната огнена вода пред фалшификатите от магазина. 

“Няма смисъл да търся селски казани, защото нямам кола, а и там се чака ред, заради големия брой желаещи. Плащат се такси, данъци и цената достига до тази от магазина”, уточнява мъжът, пожелал анонимност заради страх данъчните да не нахлуят в дома му. Преди той варял ракията в гаража, който през лятото бил празен, а през зимата го пълнел с дърва, но Общината го накарала да си го събори. 

“Тогава използвах газов котлон за загряване на тенджерата. Сега не се налага, пък и от взривовете на такива бутилки започнах да се страхувам. Дори за готвене жената вече не го използва”, добавя спецът на ракията. Нямам ракия под 40 - 50 градуса, хвали се той и предупреждава хората да не експериментират, защото ако един ракиен казан гръмне, последствията ще са по-страшни, отколкото от няколко шишета с бъз.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com