“Българската гордост” превръща училище в инкубатор за родолюбци

Преподавател стартира чудесен проект, колегите му от Бургас да взимат пример!

Недялко Йорданов и Хайго са сред съвременните будители, срещнали се с талантите от 142-ро училище „Веселин Ханчев” и техният учител Иван Апостолов
Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

Иновативен проект може да превърне българските училища в инкубатор за успели родолюбци. Столичното 142-ро училище „Веселин Ханчев” е мястото, където мечтите се сбъдват. Благодарение на учителя си по изобразително изкуство Иван Апостолов учениците имат шанса да се срещнат със светила на науката, с рок идолите си, с най-добрите поети, музиканти, художници и актьори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Иван Апостолов: Имаме личности, креативни и можещи! Нека срещнем с тях България!

Целта е учениците да се запознаят и да направят близък контакт с достойни, наши сънародници от различни сфери на културния ни живот, чиито постижения и сбъднати мечти са факт, обяснява Иван Апостолов.
На това му се вика късмет, би възкликнал някой хлапак от стоманено-бетонната джунгла на Бургас. Благоприятни условия за развитие на таланта обаче може да се създадат и в най-“добрия“ град за живеене, ако колегите на Апостолов вземат пример от него и реализират проекта му, за да превърнат училищата в инкубатор за звезди и патриоти. Тогава ще си върнем ценностите и българинът няма да се нуждае от онази кутия, наречена телевизор, за да гледа безсмислени реалита като „Биг Брадър“, „Като две капки вода“ или „България търси талант“.
Недялко Йорданов и Хайго са сред съвременни будители, срещнали се с талантите от 142-ро училище „Веселин Ханчев” и техния учител.
„Апостолов определи срещата с Поезията, Музиката и благородствената, надземлянска възвишеност на бургаският поет и Хайгашод Агасян като

 безценен релакс за изтънелите ни интелектуални сензори

Двамата възправиха в аплаузен екстаз и младенци свежи и мъдрост даскалска в препълнения салон на 142 ОУ ''Веселин Ханчев'', разказва инициаторът на “Българската гордост”.
„Децата, демек Бъдещето ни... се държаха предостойно, с изискано внимание попиваха информация нова, но не и чужда на българското светоусещане! А въпросите, които заваляха поройно след финалните слова на музикалните будители, учудиха дори и тях. Разбира се приятно! ''Епизод'' се срещна с едно достойно, родно Бъдеще, а то самото.... видя, че лицето и душата на Музиката могат да бъдат стилни откъм арт прочит, мощни както само Рока и Метъла могат да бъдат и... по нашенски красиви!!! Да живей България!!!“, написа във Фейсбук Апостолов.
„Тангра“ - Богът Слънце беше на гости при нас! Това е човек от злато, Музикант Легенда и свръх сладкодумен събеседник, или просто - г-н Косьо Марков!“, добавя учителят.
Легендата на култовата българска група бе сред почетните гости на училището. Заради него Камерната зала на учебното заведение в последния петък на април бе препълнена от желаещи да го видят отблизо.
Основателят на „Тангра“, която се превръща в една от най-обичаните у нас банди, е работил с Емил Димитров и Лили Иванова, припомня учителят.
В 25-ия ден на април пък

 учениците посрещнаха с бурни овации певицата Мая Нешкова

и композитора, а също така и неин верен, житейски спътник Кирил Икономов. Дуетът остави у присъствалите усещането... като за среща със прескъпи роднини, добавя инициаторът на проекта “Българската гордост”.
„Не по-малко вълнуващи ще са и срещите с първата дама измежду височайшите ни гости - единствената и неповторима....г-жа Нешка Робева и с Негово Метъл Височество Емил Анчев. Те ще са на 4 и 11 май“, добавя Апостолов.
„По случай 30 години от основаването на група „Конкурент“ разкъртващ гост на училището ще е Лидерът и Душата на таз славна команда. Той ще изнесе

 елитен урок по здравословен hard rock,

разкри учителят.
„Прелюбопитна и изпълнена с нежна носталгия и финяшки артистизъм беше и срещата-беседа, в чийто вихрен епицентър бе Петър Даскалов - бивш възпитаник на 142-о училище, преталантлив художник - график и илюстратор, създател на анимационни филмчета за деца и на документални такива за... пораснали (но само на ръст) деца! Той е и китарист на рок група "Атлас'' почти от създаването й през 1985 година, през годините свири с музиканти като: Георги Христов, Петър Гюзелев, Петър Попов, Румен Александров, Бойко Трифонов, Асен Драгнев, Суки, Момчил, Дони, Петър Писарски, Енил Енчев, Тони, Стоян Тенев (Контрол), Лили Друмева, Стефан Врачев, Цецо Влайков, Михаил Шишков и много други“, уточнява Апостолов.
Даскалов е свирил също в групите "Лоши Съседи", "Александров раг тайм бенд", "Кръстопът", "4give", "Peter Danny band", чийто албум ''Rest in time'', издаден през неотдавнашната 2010 година, е прекрасно музикално бижу, съчетаващо най-доброто от вечните кънтри-хилбили стандарти, фолк рок напевите.....родом от Стария континент майка Европа, малце лек госпъл...и една покоряваща сърцата чувствени Лиричност......за мерудийка тъй. А топлината на гласа му завладява още от първо чуване, добавя учителят.
Петър Даскалов композира и музика за филми, има над 20 авторски песни, от които повечето са на английски език. Участвал е в големи международни форуми за American country music и има песни, които са били по първите места в европейски радио станции. Това бе един словесен размисъл за Изкуството на Живота и Животът на Изкуството, коментира учителят. „Това бе урок първи по рок, блус и кънтри трели! Боб Дилън, Джони Кеш и Бийтълс бяха на гости при нас....в 142 ОУ ''Веселин Ханчев''!“, добавя Апостолов.
Сред гостите на училището бе и Христо Ламбрев. Легендарният музикант и композитор прикова вниманието на меломаните.
„Той е автор на най-известните шлагерни бисери, списувани специално за родните рок динозаври ''Сигнал'', и личност с огромна, безапелационна харизма, фин артистизъм, вселенска скромност и прелестна музикантска мисъл!“, заяви учителят.
Присъствието на Ламбрев озари малкия салон на 142 ОУ с обаятелна мемоарност и изпълнения елегантски, разказва Апостолов.
„Продължаваме и през май!!! В реалната роля на наш благ и любим гостенин ще пребъде Ударния интелект на Родината - Маестро Стоян Янкулов, Стунджи!!! Срещата с него ще е на
10.05.2018 г. от 12:30 часа във физкултурния салон на училището“, поясни учителят.
Той се надява идеята му да бъде възприета от колегите му от другите училища в страната.
„Имаме таланти безмерни, имаме блясък человеческий! Показвайки го на питомците ни крехки...., осигуряваме на България, вековна и можеща.... бъдещий комфорт!!! Поразмислете се....и да отпочнем Апостолското дело!!! Новото Априлско въстание!!!“, призова Апостолов.

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com