Бела Бенова представя в Бургас „Гостенка в миналото“ след пътешествие в Германия

Писателката работи и по книга за велопътешествията си по морските фарове в Румъния

Пътешественичката Бела Бенова ще представи в Бургас новата си трета поредна книга „Гостенка в миналото“ след ново пътешествие. През юли тя ще върти педалите до далечна Германия и едва през септември бургазлии ще имат удоволствието да видят нейната „Гостенка в миналото“. 

 „Планирам пътешествие с велосипед по всички морски фарове на Германия. Искаше ми се това лято да обиколя бившите съветски прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония и евентуално да разгледам част от Полша, но тъй като се оказа, че мой приятел няма да може да дойде, реших да отложа пътуването за следващата година“, сподели поетесата-пътешественик в интервю за Радио Бургас. Тя събрала спомените си от френското градче Бетюн, сгушено на пътя между двата мегаполиса Париж и Лондон. Там дамата, която се самоопределя като авантюрист и мечтател, прави докторантура. Вдъхновена от атмосферата и самотата обаче пише 40 текста, в които споделя чувства и мисли за своето минало и настояще. 

„Книгата представлява дневник от един кратък период странство. Преди точно 10 години реших, че този юбилей ще е добър най-накрая книгата да не е само онлайн, а да види бял свят. Текстът си стои сглобен от много време и в един момент погледнах на него като на нещо вече завършено. Стори ми се, че трябва да му дам повече глас, защото 10 години са много време и когато се погледнах каквато съм била тогава, открих много малко прилики със сегашната Бела“, признава писателката-пътешественик.

Като запален фотограф, тя документира емоциите си и в снимки. Част от тях включва в книгата, а представянията на изданието са съпътствани от пътуваща изложба. 

"В книгата те присъстват като негатив на оригиналното изображение. Така че по някакъв начин има отново контраст между минало и бъдеще, аз го намирам именно в обръщането на тоналността, на осветеността на тези кадри", разказва Бела в интервю за БНР.

„Изложбата на рисунките, включени в книгата, са от различни периоди и места, но като внушения са свързани с емоциите, преживени в Бетюн. В книгата те присъстват като негатив на оригиналното изображение. Налице е отново контраст между минало и бъдеще“, добавя Бела Бенова.

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com