Пролетта иде с „Кафето предстои“ на Татяна Йотова

Дванадесетата книга на айтоската поетеса излиза под редакцията на барда Светлана Йонкова

Димитър МИШЕВ 

Премиерата на 12-та книга на Татяна Йотова ще събере в първия ден на април от 18:30 часа приятели и почитатели на айтоската поетеса в Народно Читалище „Николай Хайтов“. Тогава ще бъде представен и първият от новите алманаси "Нова българска литература" - Хумор и Сатира 2015, съобщиха организаторите от „Буквите“. Книгите са отпечатани благодарение на сайта за нова българска литература, а „Кафето предстои“ излиза под редакцията на барда Светлана Йонкова.

Ще направим премиера и на новия сайт на издателство „Български издател“, обявиха организаторите.

 „Ако има нещо, с което да се направи паралел на творчеството на поeтесата от Айтос, това е реката: ту пълноводна и дълбока, със смелите си зигзази и неочаквани водовъртежи, блестяща под слънчевите лъчи, но криеща неочаквана дълбочина под привидността на спокойната си повърхност.

И това се отнася не само до поезията на Татяна Йотова, а до всички жанрове, до които се е докосвало перото й. На дневен ред е „Кафето предстои”, пише в рецензията си Светлана Йонкова, която е публикувана на страницата на „Буквите“ във Фейсбук.

„Защо точно КАФЕ? И защо ПРЕДСТОИ? Едва ли е само заради топлината и удоволствието, които кафето носи. Горчивината му е дискретна – и точно такава е тя и в Татянините стихове. А сладостта? Тя идва от радостното усещане, което носи нейното жизнелюбие. То е и повод за срещи – и ей така, сякаш случайно, между другите, дребните неща, за които говорим, отпивайки, се изплъзват и онези перли на душата, кътани и пазени за приятели, които правят кафето не просто изпито, а споделено. Споделеността е в основата на тази книга – и тъкмо нейната искреност е тази, която завладява“, коментира софийската поетеса и бард.

Снимка:pia-news.com

Според нея, от жанрова гледна точка в 12-та книга на Татяна Йотова има едно пъстро съжителство както на съвсем изчистени лирически творби, така и на текстове за песни. „Това обаче не прави книгата разнородна, защото всичките творби в нея са споени от любовта, копнежите и крехките човешки надежди. „Себе си тръгвай да търсиш! Не стой!” – е не просто едноминутен порив, а изстрадана истина, която зове към нови неизследвани хоризонти и открития. И действително във всяка от включените творби откривателството е налице: душата ликува, откривайки като че ли за първи път и вятъра „безбродник”, и прозореца „животворен”, и целия този „живот несретен, болка, безнадеждност / и някаква човечност загрубяла, / а всъщност толкова копняла нежност…” И всичко това – пречупено през една ярка образност, която внушава, убеждава, грабва. Затова и рефренът КАФЕТО ПРЕДСТОИ преминава по един съвсем естествен начин в обещанието, че ЖИВОТЪТ ПРЕДСТОИ! Нека пожелаем същото и на поетическите рожби на Татяна Йотова – дълъг живот, пълен с щедрост и споделеност! Защото... защото кафето предстои!“, добавя Светлана Йонкова.

Пролетта иде. Може да почувствате свежия й полъх и от прозореца „животворен” от 12-та книга на Татяна Йотова. Отворете го с „Кафето предстои“, за да отпиете от извора на доброто! Премиерата на книгата на 1 април от 18:30 часа в Народно Читалище „Николай Хайтов“ е събитие, на което си заслужава да бъдете.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com