Актьори и бардове представят „Математическа поема“ в Бургас

Произведенията на изкуството са играчки на въображението, казва авторът на стихосбирката Румен Денев

Димитър МИШЕВ - в."Компас"

Актьори и бардове ще представят в Бургас новата книга на известния поет Румен Денев „Математическа поема“. Премиерата ще се състои в Морското казино на 14 юни от 18 часа, съобщи за в. „Компас“ председателят на Конфедерацията на българските писатели Станислав Марашки. 

 Изящно оформеното томче съдържа едноименната поема и 26 стихотворения. Художникът Иван Гайдаров се е погрижил за графичното оформление на книгата. Неин редактор пък е Виолета Христова, а изданието е на литературен кръг "Смисъл".

„Винаги, когато разлистя книга на Румен Денев, моите критерии за това що е поетично и непоетично се завъртат във вихрен калейдоскоп. В тази въртележка плахо се обаждат и възгледите за мисията на поета, за неговото - както го нарича Блок - "предназначение"...И в същото време не мога да не си давам сметка, че и "мисията", и "предназначението" са неотделими от времето и еволюират заедно с него. Не прави изключение и поетът от Казанлък“, пише Марашки в рецензията си за „Математическа поема“.

„Художественото оформление на корицата е строго и не страда от стилистични излишества – така, както подобава на поезия, която се самоопределя като "математична". Книгата излиза под шапката на ИК "Домино" - Стара Загора, а самият факт, че зад стихосбирката застава литературен кръг, е вече индикатор за някакъв вид стилистика с претенция за приносен характер. В случая това е "математичността" на поезията на нашия известен поет от Розовата долина. И все пак, нека веднага направим разграничението: чисто терминологичното разбиране за математичност се различава от поетичната му трактовка. Това е важно уточнение, защото 

все пак става дума за поезия, а не за науката математика

 Друг е въпросът, че преносното значение на прилагателното "математичен" израства от почвата на чисто научното му значение, тъй като главният лирически герой на едноименната поема в сборника е Николай Кузански, роден през 1401 г. в гр. Куза, Южна Германия, който напълно в енциклопедичния дух на своята епоха се занимава едновременно с философия и математика“, пише във Фейсбук ръководителят на Конфедерацията на българските писатели. Съорганизатор на премиерата в Бургас е и Независимо дружество "Самосъзнание".

Румен Денев има издадени 10 книги със стихове и есета. За първи път той публикува стихотворения през 1973 г. Следвал е в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, специалност “Българска филология”, следвал е и в Литературния институт “Максим Горки” в Москва. Обучава се в семинара по поезия с творчески ръководител поетът Лев Ошанин. През 1986 г. излиза стихосбирката му “Животът на дъжда”, за която през 1987 г. му е присъдена престижната национална награда за дебют в поезията “Южна пролет” – Хасково. Автор е на сборниците със стихотворения и поеми: “Вечният мир” (1990), “Последно” (1999), “Звукописи” (2001), “Стихотворения” (2005), “Посоки на погледа” (2006) и “Люлка на вселената” (2011). За поемата “Люлка на вселената” е удостоен със специалната награда на Съюза на българските писатели.

През 2012 г. излиза книгата му с есета “Град България” (политическа фантастика), съобщава voice-bg.com. На въпроса: как виждате днес българския национален идеал,  Денев отговаря: 

 Бих искал да го видя през очите на апостола Левски, когото приемам за Баща–основател

 на Третата българска държава, която той започва да създава като тайна държава в империята още през 1869 година при първата си обиколка в Родината.  

Поетът от Долината на розите приема поезията като истина, скрита като тайна зад думите. 

„Всяко буквално възприемане води до лъжливата преценка, че четем безсмислици и безобразни абракадабри. Читателят може да реши основния поетичен въпрос: Кой е глупакът: аз или това стихотворение?” по два начина. Но най-често отговорът е: „Стихотворението, т.е. поетът.” Защото да признаеш културното наследство, събрано в поезията, за по-мъдро от теб, означава изкачване на стръмнина, а всяко изкачване е свещено усилие…”, казва Денев. Той е член на Съюза на българските писатели.

Според него, произведенията на изкуството (играчките на въображението) ни учат на живот. Не съм сигурен дали живея във въображението или в реалността, признава авторът на „Математическа поема“.

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com