Песен срещу политическата мафия спечели „Срещу вятъра“

Наградиха Костадин и Ангел Шотеви с фотография от Антон Димитров
Бардове от три страни пяха на „Солени ветрове“ „Черният пясък“ на Христо Граматиков

Песен срещу наглите политици, които купуват избори и ни продават безпардонно, които теглят кредити и живеят на гърба на бедните българи, спечели наградата от конкурса „Срещу вятъра“. В конкуренцията на Орлин Миланов, Владо Любенов, Виктор Макаров и дует „Келтик“, Костадин и Ангел Шотеви очароваха публиката и журито с „Ретро ли“.

„Някъде в матрицата е скрита любовта, която всеки носи тайно в своята душа. Тя дари ми мойта свобода. Любовта дари ми свобода“, пеят дуо Шотеви.
Костадин Шотев сподели, че е написал текста, когато синът му Ангел е учил политология в Шотландия.
„Наградата е за нова българска песен със солено звучене. Голяма награда тази година не се присъжда, но имаме поощрителна за едни симпатични хора, които дадоха много от себе си, за да ни покажат, че техният дух е жив, че ги вълнува това, което се случва и че успяват да изразят всичко това в музика и текст“, каза бардът Красимир Йорданов. Той бе представен от председателя на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова като член на журито.
„Видях на сцената на „Охлюва“ сърцати млади хора. Респектиран съм от тях“, каза Костадин Шотев, след като бе награден с красива фотография от морския бряг от Антон Димитров. С нея бургазлията е спечелил награда от голям конкурс, уточни Йорданов.
Бардът Орлин Миланов пък спечели сърцата на хората с „Таралеж в гащите“.

Всяка дума в песента му е като стрела срещу враговете на България, Европа и на бялата раса

Поетът с китара, който е известен със своите песни срещу царя и боклуците във властта, споделя, че не е расист, а реалист, но е против правото на смесване, т.е. против нашествениците от ислямския свят.
„Ставаш рядък и изчезващ вид, а те се размножават денонощно. Смесването заличава хилядолетната оригиналност на всяка нация или държава. Смесването си е буламач
от несъвместими съставки и още няма на света готвач да ги съвмести с добри подправки. Смесването е за тез, които нямат в древността държава, а за общностите от човеци днес – история в традиции и слава“, коментира Миланов.
Цветният миш-маш е равен на смърт за Европа, пее той в „Таралеж в гащите“.
Били сме първата в света нация юнашка. Войници всички са били. От копието с конската опашка врага сме сваляли с въже. И аз опашката си не давам. Гледайте враг да не ме докопа! Заедно с тази песен ви я завещавам като знаме на България за Европа“, добавя сърцатият поет.
„Разликата между почти правилната дума и правилната е като между светулката и светкавицата. Нашият приятел Орлин се слави с много точен изказ. Той е светкавицата в нашето съзнание и светулката в нашия мрак“, заяви водещата Любов Узунова.

 Геновева Цандева и Бойчо Иванов от дует „Келтик“ пък очароваха публиката с „Бягайте птици!“

Изпълнявайки я, от сцената те отправиха своето послание за борбата срещу наркотиците.
Геновева и Бойчо имат хубави книги, но не и заспала съвест, заяви Узунова.
Виктор Макаров се представи отново на висота в конкурса за нова песен. Бардът, който спечели „Срещу вятъра“ през 2014 г., изпълни „Въпрос“.
„Откакто задухаха онези прословути ветрове на промените през 1989 г., част от тях бяха в добра посока, а други – в лоша и се стряскам като гледам какво става с образованието, с взаимоотношенията, с ценностите ни“, сподели Макаров.
„Тогава бях ученик и когато една учителка погледна новите дрехи на съученичките ми, сменени за едно лято, каза, че така се обличат проститутките. Песента е родена от мъката, която преживях, гледайки разпадащата се душа и живот на моя близка приятелка“, добавя поетът с китара от София.
Владо Любенов пък изпя „Жената, която си мие нозете“ и уточни, че на вятъра противопоставя красотата. Той бе сред най-забавните участници в концерта за сатирични и хумористични песни „Кучешката вахта“. Докато рецитираше своята „Ода за вишните“, публиката се тресеше от смях. Второто му хумористично стихотворение - „Прилепване“ пък е посветено на жена му.
Организаторите на „Солени ветрове“ изненадаха приятно публиката, като още в началото

 обявиха фестивала за приказен

Всеки от бардовете бе представен от водещите като герой от приказка.
Любов Узунова нарече организатора на фестивала Светлана Стоянова фея кръстница на „Солени ветрове“ и разкри, че сценаристът Антон Димитров решил деветото издание на Летните празници на изпятата поезия да е приказно.
Обявявам „Солени ветрове 2017“ не за открит, а за измислен, каза в началото Стоянова.
Първият концерт „Песен на барда“ започна с представянето на Татяна Йотова от Айтос.
„Искам такава любов!
Да възкръсва, когато умира,
да не сгъва под вятър стъбло
и дъха на Всемира да спира“, изпя тя, преди да изпълни „Лирично за относителността“ и новата си песен - „Прегръдката“.
Павел Йорданов и Даниела Стоянова от бургаския дует „White Chocolate“ (б.а. „Бял шоколад“) пък изпяха на английски първата си авторска песен.
Галина Москова от „Тюркоаз“ изненада публиката като излезе на сцената без Валентин Ангелов, за да изпълни „Моята вяра“.
По-късно на сцената излезе и дуетната й половинка, за да изпълнят „Песен за бялата пръст“.
Орлин Миланов пък шокира почитателите си с признанието, че може дори да изнасили някоя жена, но не и да е участник в гей – парад. „Ще стана командир на заплювателната рота. Пред закона на природата ще бдим. Щом видим изродите, отрекли пола и живота, ще ги заплюем и ще ги заклеймим“- това е част от текста на неговата „Мъжка песен“.
Песните му са като граховото зърно в леглото на българското общество. Уж е малко, а въпросите, които поставя, не ти дават мира, каза водещата Светлана Стоянова.
Владислав Кайзеров развълнува почитателите на изпятата поезия с песен за раздялата с любим човек, а бургазлията Любо Гатев пя за късното лято.
Руснакът Александър Кузнецов изпълни „Приморска нощ“, а Пламен Цонев от Шумен - „Песен за самотника“ и „Химна на жените“.

 Илиян, Дилян и Костадин Дянкови бяха сред най-атрактивните на сцената

Първото им изпълнение бе в стил ръченица.
Добре се представи и 15-годишната ученичка от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Диана Димитрова, която изпълни две песни, композирани от нея по текст на русенския поет Румен Ченков.
„Келтик“ спечелиха овациите на публиката с „Не, не ме докосвай с пръсти“. Песента е по текст на известния пловдивски поет Иван Вълев. Дуетът очарова и с „Приказка за барда“, композирана от Бойчо Иванов по стихове на Мариета Иванова.
Игорь Дацык и Наталья Алексеева от руския дует „Культпоход" отново впечатлиха със съвършените си изпълнения. Преподавателят по класическа китара в Москва и дамата с перфектния глас очароваха с „О паметника Высоцкого“.
Светлина и Атанас Стоянови пък закриха концерта „Песен на барда“ в първата фестивална вечер с „Магьосникът от стария замък“.
Концертът за „Кучешката вахта“ започна с изпълнение на „Балада за колата“ на Наско Стоянов.
Николай Дялков и Росен Пурлантов от Тополовград се представиха с „Мъжко танго“, а Орлин Миланов пя за мобилните устройства, заради които човекът се е върнал като в дивашкия си период към безсловесна форма на живот и търси на майната си любовта.
Шуменецът Пламен Цонев пък възпя градския транспорт.

 Актьорът бард Валери Еличов за първи път участва в „Солени ветрове“ без китара

Той сподели, че много обича фестивала, но скоро се върнал от Женева и тъй като няма нова песен, рецитира свое стихотворение.
Актьорът от сцената сподели, че е решил четвъртата му стихосбирка „Сърце на ситни кръпки“, която излезе преди два месеца от печат, да се продава в книжарница „Белканто“.
В нея са поместени 69 стихотворения и 30 рисунки от поморийската художничка Нели Тодорова.
Юрий Дыхан от Украйна, който всъщност е бесарабски българин, сподели, че винаги е мечтал за много сексуална жена и когато срещнал такава, цял месец били щастливи. Накрая обаче решили да си поговорят, но нямало за какво. Тогава той решил за спомен да й напише песен и да я изпълни на „Солени ветрове“.
Когато бургазлията Красимир Йорданов, който живее в Андора, взе китарата, публиката се разтресе от смях заради „Черен дракон“ и песента „Монолог на един ангел, командирован в България, за да проучи сексуалните навици на българина“, която придоби известност като „Тра ла ла ла“.
Преподавателят в Софийския университет по старогръцки език и литература Доротея Табакова поздрави публиката с „Женска песен“, а младият бард Кристиян Кенов разчувства публиката със стихотворение, посветено на сина си, който се роди през миналата година.
Досега никой не го е чувал, дори и майка му, заяви бургазлията преди да рецитира „Моят първороден син“.
Конкурсът за нова песен „Срещу вятъра“ стартира с „Геополитика“ на Атанас Стоянов.
Той е велик човек, защото кара другите да се чувстват такива, възкликна Любов Узунова преди бардът да се появи на сцената.
Стоянов каза, че не се чувства велик и сподели, че написал текста преди дни, след като великите сили се събрали да обсъдят глада в Африка. Три дни големците умували и през това време изяли и изпили толкова храна и питиета, с която можели да нахранят една малка африканска държава, възкликна бардът.
С изпълнение на „Надпись на камне“ и „Арбатский романс“ на Окуджава арт-директорът на Бардфест - Ловеч Милен Тотев пък откри концерта "Бардовете по света“. Организаторите съобщиха, че той е посветен на 20- годишнината от кончината на великия руски бард. Негови песни пяха Виктор Макаров, и Александър Кузнецов, и „Культпоход“. Макаров изпълни „Песенка о Лёньке Королёве“, а Игорь Дацык и Наталья Алексеева - „Море Чёрное“. Кузнецов пък изпя своя песен за България. „Път към свободата, дълъг 500 години“ той написал, вдъхновен от 140-годишнината от освобождението на родината ни от турско робство.
„Песента е за това колко труден е бил пътят и как родната земя и Господ са помагали на българите, в сърцата на които е горял огънят на свободата. Когато славянските народи са протегнали ръка на българите, те са получили дългоочакваната свобода“, заяви руският бард.
Украинката Яна Дыхан пък посвети песен на свой близък роднина, който починал, докато младата дама била в България.
Публиката аплодира бурно 11 барда, които изпълниха „Молитвата на Франсоа Вийон“ от Окуджава.
Владислав Кайзеров пък накара почитателите на Бойко Георгиев да се усмихнат, изпълнявайки „Колко ми е хубаво“. Песента, която е по текст на Георги Киров, е посветена на Димчо Дебелянов.
Живка и Явор Георгиеви пък се представиха с „Жена ми се разхожда по брега“. Песента е на поета Валери Станков и барда Асен Масларски.
Красимир Йорданов пък разчувства почитателите на Пламен Ставрев с „Гурбет блус“, а след това пя пропя на португалски с Гергана Тачкова от Ловеч.
Младите музиканти от Бургас Магдалена Стоянова, Ива Ганева, Тодор Тодоров и Веселин Василев изненадаха приятно публиката с изпълнение на „Count To Ten“ и „Caravan of Thieves“ на датската singer-songwriter Тина Диков Даниелсън, известна като Тина Дико.
Двете песни са с нов аранжимент. Към рок групата, която бе създадена преди две седмици, се присъедини и Ангел Шотев. С кахона си той помогна на Маги, Ива, Тошко и Веско да омагьосат публиката.
Почти толкова въздействащ бе и „шоколадовият“ дует. Павел Йорданов и Даниела Стоянова изпълниха перфектно “Photograph” на „Ed Sheeran” и „Closer” на „The Chainsmokers”.
Фестивалът бе закрит с „Черния пясък“ на Христо Граматиков. Песента бе изпълнена от всичките 40 барда. 

Коментари

Login

Search

Menu

Cart

Jtouch25 mobile template for Joomla (c) 2011 - 2012 www.mobilemews.com